«Пусть всгда будет солнце» събра рекорден брой участници

Завърши първият национален фестивал на руската поезия, песен и танци, организиран от Национално Движение „Русофили” с финансовата подкрепа на фонд „Русский мир”- Москва. Целта на изявата е да се популяризират руските език, култура, традиции, както и русофилството във всички области и общини на България и особено сред младото поколение. Ето защо във фестивала бяха представени изпълнители от всички възрасти — от детската градина до старшето поколение.

Фестивалът се проведе в три етапа. В областния се включиха всички28 области, 110 общини, 143 вокално-инструментални състави, 75танцови формации, стотици индивидуални изпълнители на песни и поезия — общо над 3000 участници.

Във втория, зонален етап, участваха над 900 победители (индивидуални и групови) в първия етап, част от които се представиха на събора на приятелите на Русия на язовир Копринка.

В третия етап — на национално равнище, се надпреварваха над 330изпълнители (индивидуални, вокални групи и танцови формации, духови оркестри с мажоретни състави и детски градини с изучаване на руски език). Талантът на участниците затрудни избора на журито с председател композитора Андрей Дренников.

НД „Русофили” връчи почетен диплом за принос в организирането и провеждането на Фестивала на областни и общински координатори наНД „Русофили”, на експерти в инспекторатите, на кметове, директори на училища, преподаватели по руски език, секретари на читалища, ръководители на състави.

Победителите получиха дипломи, специални награди в зоналния етап, а финалистите — статуетки.