Пуснаха най-голямата ВЕЦ в Русия

След кратък срок на възстановяване на Саяно-Шушенската водноелектрическа централа, в експлоатация е пуснат втори хидравличен блок (последния от десетте, заменени по време на възстановителните работи след голямата авария през 2009 година), предаде ТАСС.

С пускането на блока, централата отново ще достигне проектната мощност от 6400 мегавата. Централата бе възстановена за кратък срок само за 5 години.  На официалната церемония по пускането в експлоатация, с помощта на видео-конферентна връзка от Владивосток взе участие самият президентът на Русия Владимир Путин.

Напомняме, че през 2009 година при тежка авария в Саяно-Шушенската водноелектрическа централа загинаха 75 души, което я прави една от най-големите техногенни катастрофи в Русия.

„Саяно-Шушенска“ ВЕЦ

Най-голямата ВЕЦ в Русия и шеста в света. 10 агрегата по 640 мегавата всеки. Централата претърпя тежка авария в машинната зала на 17.08.2009 г. Загиват 75 човека, повечето от фирми, извършващи ремонти в момента на аварията. 8 часа след аварията всички ограничения за доставка на електроенергия в сибирската енергосистема са снети за сметка на въвеждането на резервни мощности от топлоелектрическите централи и увеличение на вноса на енергия от европейската част на Русия. 6 месеца след аварията е пуснат първия от ремонтираните агрегати. До 1 година от аварията са пуснати 4 от агрегатите. Доставени са нови 10 агрегата, които постепенно започват да се монтират на мястото на старите.