Пургин: размяна на пленени трябва да бъде тема №1 в Минск

Един от най-важните въпроси, който ще се обсъжда в Минск на предстоящите преговори за урегулиране на ситуацията в Донбас, ще бъде размяна на военнопленни, съобщи в интервю за ИТАР-ТАСС зам.-премиерът на Донецка народна република Андрей Пургин.

„Въпросът за размяна на пленени трябва да стане един от най-важните за обсъждане. За мен този въпрос е един от крайъгълните камъни”, поясни Пургин.

В тази връзка той съобщи, че според официални данни в момента, в плена на украинската армия се намират около 350 опълченеца, но количеството им може и да превишава.

„Това са само официалните цифри, но реално колко пленени има е трудно да предположа. Според различни оценки, при нас в плен се намират около 155 украински бойци”, отбеляза той.

Относно перспективите от тристранната среща в Минск,  Пургин подчерта, че няма големи очаквания.

„Бих искал да отбележа, че това все още не са пълноценни преговори, а само консултации и съм абсолютно сигурен, че следващата крачка може да бъде преговори за пълно прекратяване на кръвопролитията в Донбас”, поясни още зам.-премиерът на Донецка народна република Андрей Пургин.

Напомняме, че по-рано се съобщи, че президентът на Украйна Петро Порошенко се обърнал към държавния глава на Беларус Александър Лукашенко с молба за съдействие в провеждане на тристранно заседание за урегулиране на ситуацията в Донбас на 31 юли в Минск. Порошенко предложи екс президентът на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия Михаил Зурабов и представител на ОССЕ, също да вземат участие в срещата.

Планира се, темата за обсъждане да бъде освобождаване на заложници и военнопленни, а също да се осигуряване на достъп на международни експерти към мястото на крушението на малайзиския Боинг 777 до украинския град Торез.