Проф. д-р Мохамед Ал-Ахмед: Трябва да се спрат парите за терористите

Проф. д-р Мохамед Ал-Ахмед , журналист, политолог, преподавател в Университета в Дамаск. От Сирия той коментира пред журналиста на в. „Стандарт“ Оля Ал Ахмед  разстрела на журналистите в Париж.

Случилото се в Париж е възмутително, страшно и потресаващо. Като специалист по Близкия изток бих могъл кажа, че убийците едва ли ще спрат дотук. Да не дава Господ, но може да се очакват и други подобни нападения. Западът и някои други държави направо си играят с огъня. Резултатите на тази опасна игра вече се виждат в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и други страни. Огънят стигна за съжаление и до европейските столици. От три години арабската интелигенция многократно се е опитвала да предотвратява конфликти от този род, да предупреждава другите страни да внимават какво се случва в Близкия изток.
Сега вече настъпи моментът, в който хората да не се делят на лагери, а цялата световна общественост да се обедини против този парадоксален, болен начин на мислене. Първата стъпка е да не се превръща исляма в плашило в полза на определени държави и институции, които искат да решават финансовите кризи за сметка на пролята кръв. Всички знаят, че радикалният ислям не е религията, в която вярват обикновените хора.

Аз лично дълбоко осъждам атентата срещу колегите във Франция и се надявам това да не се повтаря. Арабската общественост, интелектуалците на Близкия изток и Арабската лига дълбоко осъдиха това нечовешко деяние и посегателство на хората на словото и печата. Целият мюсюлмански свят осъди терористичната атака в редакцията на „Шарли Ебдо“. В момента, в който вие говорите с мен, около мен е море от кръв, защото се намирам в центъра на вулкана – в Сирия. Това, което се случва в Европа, е част и от нашата тъга, част от нашия огън тук. Бих казал, че тероризмът няма граница! Защото за самите терористи, които са продукт на някои тайни служби и правителства, не съществува понятието „граница“. Според тях всеки различен е цел, която ще се опитат по всякакъв начин да убият и унищожат. Именно терористите са истинските расисти и ксенофоби! Те мразят и не приемат всичко чуждо – това е ксенофобията, която проповядва „Ислямска държава“. Затова целият свят трябва да се събуди и да спре всички финансови извори на тероризма. Проблемът трябва да се реши в световен мащаб. Няма скъпа и евтина кръв! Сирия плати с повече от половин милион жертви, иракският народ плати с един милион жертви. Всички са жертви на един и същ агресор. Цялата човешка кръв е еднаква. Дълбоко осъждам този терористичен акт срещу колеги, но трябва да бъдем реалисти, да търсим и да намерим причините, подбуждащи такъв род деяния. Има арабска поговорка, която гласи „за всяка болест има лек, стига да отстраним причината“. За да бъде решен този проблем, трябва да му бъдат спрени изворите – парите, финансирането.

Саудитска Арабия е „черната каса“, мозъкът е във Вашингтон, в Париж и в Лондон. Дори и в хубавата и спокойна Германия има вече много от „Братята мюсюлмани“. Ако тези терористи не бъдат спрени, ще унищожат света.
Като журналист аз съм за свобода на словото и на печата, но, от друга страна, трябва да се уважават ценностите и религиите на другите народи и да не се нараняват чувствата на хората. Трябва да има баланс дори и в свободата на словото, да не се злоупотребява с нея и да се използва по лош начин. Пророкът Мохамед е свещена личност за 1 милиард души в света и никой няма право да наранява чувствата на вярващите, но и да се отговаря на сатирата по такъв кървав начин е неоправдано престъпление.