Проучване показа: Редица страни от НАТО готови да нарушат основния принцип на Алианса

Допитване на центъра Pew Research показа, че много страни от НАТО са готови да нарушат един от основните членове на Северноатлантическия договор, според който въоръжено нападение над една страна от Алианса се приравнява към нападение на целия блок, пише The Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.

Центърът Pew Research разглежда хипотетична ситуация, свързана с нападение конкретно от страна на Русия. Резултатите от допитването изяснили: В случай на „нападение от Русия” на член на НАТО повечето от гражданите в много страни от Алианса са отказали да отговарят на хипотетична военна атака, макар член 5 е категоричен за прилагане.

Най-много са американците, които държат за спазване на съюзническото си задължение: около 56% приемат такъв сценарий. Повечето канадци, британци и поляци също се изказали „за”.

Повечето участници в допитването във Франция, Италия и Германия обаче не подкрепят прилагането на военна сила в случай на нападение върху страна от НАТО.

„Ние считаме, че това е реален проблем за бъдещето на НАТО. Например в Германия подкрепата за НАТО като цяло е намаляла през последните две години от 59 на 55%” – цитира WSJ един от авторите на изследването Кети Симънс.

The Wall Street Journal прави извода, че независимо от засилването на напрежението между Русия и Запада, настроението на народа сега е далеч от „смъртно-опасната враждебност” от времето на студената война.

Pew Research в рамките на изследването изяснил кои страни от НАТО поддържат изпращането на смъртоносно оръжие в Украйна. Най-много такъв вариант се подкрепя в Полша (50%) от допитаните и в САЩ (46%), а най малко са в Германия (19%).