Проучване показа: Почти половината американци виждат заплаха в лицето на собственото си правителство

Близо половината от населението на САЩ (49%) считат собственото си федерално правителство за „непосредствена заплаха“. Това показва проучване, проведено от американската организация за проучване на общественото мнение Gallup, предаде РИА Новости.

Според данни на организацията, през 2013 г. по-малко от една трета от анкетираните определят правителството като „непосредствена заплаха за правата и свободите на обикновените граждани“. Оттогава тази цифра започва да се увеличава.

Gallup отбелязва, че привържениците на тази позиция я обясняват по различен начин. 19 % от тях смятат, че правителството като цяло прекалено се е разраснало и издава твърде много закони. 15 % са недоволни от нарушаването на свободите и гражданските права.

От опитите на правителството да контролира разпространението на оръжие са недоволни 12 % от американците. Те възприемат това като нарушаване на втората поправка от конституцията на страната. 10 % от приемащите правителството като заплаха, го обвиняват в прекалена намеса в личния живот на хората.

Сред другите причини за недоволството от правителството са жестокостта на полицията, прекалено високите данъци, проблемите в здравеопазването, нарушаването на свободата на словото и вероизповеданието, следенето на гражданите и др.

Сред американците, считащи правителството си за заплаха, 65 % се придържат към възгледите на републиканците и едва 32 % подкрепят демократите.