Проучване: Болшинството от руските граждани считат за недопустимо неуважението към чувствата на вярващите

67 % от руските граждани считат, че създателите на художествени произведения не бива чрез своите творби да накърняват чувствата на вярващите. Това мнение най-често споделят по-възрастните граждани (77 % над 60-годишна възраст), последователите на православието (70%) и другите религии (71%), отколкото младежите (53 % на възраст от 18 до 24 г.) и атеистите (57 %), показа проучване, проведено от ВЦИОМ на 4-5 април сред 1600 души в 132 населени места в 46 области, краища и републики на РФ.

28 % от анкетираните говорят за върховенството на свободата и считат всякакви ограничения върху дейците на културата и изкуството за недопустими.

Наред с това, 68 % от участващите в допитването са убедени, че за всички граждани е необходимо да се ръководят на първо място от принципите на политическата коректност и вежливостта, а не от правото на свобода. Обратното мнение споделят 27 % от анкетираните (39 % сред гражданите на възраст между 18 и 24 г., 37 % сред малкообразованите и 37 % сред невярващите).

Свидетели на случаи на действия или изказвания, накърняващи чувствата на вярващите, са станали 24 % от анкетираните (сред православните – 24 %, сред невярващите – 16 %).

За оскърбителни се смятат най-вече определени изказвания по адрес на вярващите, богохулството, подигравките, неверието, оскверняването на светини, карикатурите и др., съобщи „Интерфакс-Религия“, позовавайки се на проучването на ВЦИОМ.