Противници на бежанците спечелиха изборите в Швейцария

Десноконсервативната Швейцарска народна партия (SVP), която се обяви за твърдо ограничаване на миграционните потоци, победи на неделните парламентарни избори в Швейцария при не особено висока (48%) избирателна активност събщи АФП.

Заедно с гласовете, спечелени от Либералната партия (FDP), резултатът в неделя циментира позицията на SVP като доминираща сила в швейцарската политика и това накара политически коментатори да заговорят за „завиване надясно“ на швейцарската политика, посочва още агенцията.

Швейцарската народна партия спечели 29,5% от гласовете и така получи 65 депутатски мандата от 200 в Националния съвет, като увеличи участието си с 11 места в сравнение с изборите през 2011 година. Това сочат окончателните резултати от гласуването, публикувани на официалния сайт на правителството. В досегашния състав дясната партия имаше 54 места. Така според АФП популистката десница в Швейцария регистрира „зрелищен успех“ на парламентарните избори, който я укрепва като най-голямата партия в конфедерацията с около една трета от местата в Националния съвет.

„Гласуването беше ясно“, каза лидерът на SVP Тони Брунер пред швейцарската телевизия. „Хората се притесняват от масовата миграция към Европа.“ Сложната и ориентирана към консенсуса политическа система на Швейцария обаче няма да позволи на SVP да поеме изцяло управлението. Брунер все пак каза, че ще иска по-голяма роля в националното правителство и призова SVP да получи две от общо седемте министерства, допълва агенцията.

Източник: duma.bg.