Протестите пред Върховната рада завършиха с безредици

Приемането от Върховната рада в понеделник на промените в Конституцията на Украйна в частта за децентрализацията на страната провокира масови безредици пред сградата на парламента в центъра на Киев, съобщи РИА Новости.

Протестиращите, които се обявиха срещу приетите поправки, се опитаха да проникнат в сградата на Върховната рада, което доведе до сблъсъци със специалните части, охраняващи парламента. В резултат от безредиците е загинал един военен на служба в Националната гвардия, а общият брой на пострадалите е над 120.

Украинският президент Петро Порошенко осъди събитията, случващи се пред парламента, определяйки ги като антиукраинска акция, и нареди на силовите структури да подведат под отговорност изпълнителите и организаторите на протестите.

Мирен митинг с маски

Преди извънредното заседание на Върховната рада националистическата партия „Свобода“ обяви намерението си да проведе митинг пред сградата на парламента в деня на заседанието с искане да не бъде допуснато приемането на промени в Конституцията.

Редица политици се обявиха против приемането на дадените промени, тъй като считат, че те увеличават пълномощията на президента. Някои от тях се обявиха и срещу включването в преходните положения на Конституцията на нормите за това, че особеностите на местното самоуправление в някои райони на Донбас ще се регулират от отделен закон, смятайки, че по този начин регионът ще получи особен статут.

Организаторите на митинга заявиха, че акцията е санкционирана, затова призоваха да приемат участие в нея всички нови противници на внасянето на промени в основния закон на страната. Протестиращите започнали да се събират пред сградата на Радата от рано сутринта, много преди началото на заседанието на парламента. Близо 700 протестиращи пристигнали със знамена със символиката на националистическата партия „Свобода“, Радикалната партия на Олег Ляшко, забраненото в Русия екстремистко движение „Десен сектор“ и Украинската асоциация на притежателите на оръжие.

Демонстрантите носели плакати с лозунгите „Особеният статут на Донбас в Конституцията – държавна измяна“, „Конституцията на Украйна пишат с кръв, а не с шоколад“. Те призовали да бъде изнесен за разглеждане въпросът за промените в Конституцията на национален референдум. Сред протестиращите имало и хора с камуфлажни униформи и маски.

Върховната рада е била охранявана от няколко стотин спецназовци, които плътно отцепили сградата.

http://ria.ru/tv_politics/20150831/1219206044.html

Сесията на Радата е закрита под звуците на взривове

Към обяд депутатите от Върховната рада предварително одобрили промените в основния закон, с което предизвикали агресивната реакция на протестиращите. Веднага след гласуването няколко десетки радикално настроени демонстранти предприели опит да проникнат в сградата на парламента. Специалните части осуетили опита им и последвал сблъсък между тях. Демонстрантите нападнали спацназовците с палки и ги замеряли с камъни. В началото те не отговаряли на нападенията и се опитвали да сдържат разярената тълпа.

Когато опитите на протестиращите да нахлуят в парламента се провалили, те започнали да хвърлят срещу охранителите димки и камъни. След това един от протестиращите, както става ясно по-късно, хвърлил срещу органите на реда бойна граната тип РГО. В резултат от взрива пострадали няколко десетки спецназовци. След активните настъпателни действия на протестиращите охранителите започнали да отвръщат с хвърляне на димки. Освен това, демонстрантите са използвали и сълзотворен газ.

Протести

Над сто души са пострадали

Активните сблъсъци между протестиращите и органите на реда продължили близо половин час и били прекратени, след като към парламента започнали да пристигат линейки. Лекарите извели служителите на реда, които били ранени с различна степен на тежест, в това число и наранявания от шрапнели, натъртвания, както и химически изгаряния на дихателните органи и очите. Един от представителите на спецназа е загинал от осколочно раняване в сърцето, като по-късно стана ясно,  че това е 24-годишен войник от Националната гвардия. В резултат на безредиците е пострадал и заместник-вътрешният министър на Украйна Василий Паскал.

По данни на министерството, в болница са били приети над 120 души с различни оплаквания, като 11 от тях са били в тежко състояние. Сред потърсилите лекарска помощ са били 69 военни от Националната гвардия.

По думите на съветника на вътрешния министър Антон Геращенко, при такъв голям брой пострадали сред представителите на органите на реда, медицинска помощ са потърсили едва няколко протестиращи.

Пострадали са също и представители на медиите: ранени са журналисти от украинския „Пети канал“ и Телевизионната служба за новини (ТСН) на телевизия „1+1“, както и двама френски журналисти.

Граната

Протестиращите се разотидоха, но обещаха да се върнат

Протестът продължил, дори въпреки края на заседанието на парламента в понеделник. Демонстрантите завършили акцията си, довела до масови сблъсъци, едва след като председателят на партия „Свобода“ Андрей Мохник обявил от сцената края на митинга. Той обаче заявил, че този протест не е последният и призовал протестиращите да го продължат и в бъдеще. Сега демонстрантите протестират пред областните управления на полицията, където са били откарани част от тях, които били задържани по време на безредиците.

Максимално наказание за виновниците

Киевската прокуратура образува наказателно дело след сблъсъците пред сградата на парламента по пет члена от Наказателния кодекс.

Украинският премиер Арсений Яценюк счита, че хвърлилият гранатата трябва да бъде наказан с доживотна присъда и призова всички политически сили да осъдят публично тези събития.

Вътрешният министър Арсен Аваков обвини председателя на партия „Свобода“ Олег Тягнибок в организирането на масовите безредици. „Аз открито обвинявам Олег Тягнибок и партията му „Свобода“. Смятам, че това е престъпление, а не политическа позиция“, каза Аваков на брифинга в понеделник.

Тягнибок пък смята Аваков за причастен към организирането на безредиците. „Това, че Аваков така оперативно „определи виновните“, е доказателство за едно – провокацията е била планирана от него“, написа Тягнибок на страницата си във Facebook.