Проектът за новия стадион на „Динамо“ в Москва върви с пълна пара

Руската банка VTB е един от основните обекти на западните санкции заради войната в Украйна. Никога не бихте разбрали това обаче, ако наблюдавате активното строителство върху един от най-апетитните терени в Москва, където ще се намира и новият стадион на футболния клуб „Динамо Москва“, многофункционална зала и проект със смесено предназначение, пише Wall Street Journal.

Широк кръг от западни бизнеси е въвлечен в проекта VTB Arena, оценяван на 1,5 млрд. долара. Hyatt Hotels Corp. сключи споразумение за управлението на хотел с 298 стаи, който е част от проекта. Базираната в Сиатъл, САЩ, консултантска компания Colliers International е консултант на компонентите от проекта за отдих и развлечение.

Архитектът на стадиона и залата е базираната в Канзас сити компания Manica Architecture, а Morgan Lewis – юридическа кантора от Филаделфия, е правен консултант.

Санкциите срещу VTB забраняват само новите трансакции на капитал и дълг и не блокират напълно дейността на партньорите, коментира говорител на американското правосъдно министерство. Въпреки това наскоро от банката признаха, че ограниченията ѝ въздействат и са намалили значително рентабилността ѝ.

Финансирането за проекта вече беше осигурено преди да бъдат наложени санкциите срещу Русия и редица руски компании. Действително заради тях се налагат някои отлагания и има известни обърквания, но тези проблеми са изгладени, според Дмитрий Куница от базирания в Москва партньор на юридическата кантора Morgan Lewis.

Проектите на банката са един от примерите, че няколко строежа от висок клас продължават реализацията си, въпреки санкциите.

Първоначално VTB нямаше намерение да се занимава пряко с проекта, а само да осигури финансирането за „Динамо“. Заради световната криза обаче през 2010 г. банката пое контрола върху проекта и създаде специално дружество за управлението и строителството му – MC Dynamo.

Банката финансира частично проекта чрез синдикирания кредит в размер на 440 млн. евро, отпуснат от група европейски банки, подкрепени от SACE, Италианската агенция за експортно кредитиране. Като част от сделката Codest International, част от италианската строителна група Rizzani De Eccher, строи проекта. Другите разходи по строителството изцяло се поемат от руската финансова институция.

MC Dynamo направи някои основни промени по проекта. Стадионът например беше проектиран с капацитет 45 хил. души, за да може да е подходящ за домакинство на Световното първенство по футбол през 2018 г. Капацитетът му обаче беше намален на 26 хил. души, защото беше изключен като съоръжение, което да е част от първенството. Новият размер се приближава до средностатистическия брой зрители на мач на „Динамо“.

За сметка на по-малкия стадион се строи новата зала с 14 хил. места, която на практика е част от стадиона. Така комплексът ще може да се ползва и за концерти и други събития.

В последствие бяха направени и други корекции по проекта. Първоначалният план беше 70% от 13-те сгради в комплекса да са офиси и 30% – жилища. Миксът обаче беше разнообразен, тъй като има по-силно търсене на жилища, отколкото на офиси в момента.

Плановете са стадионът да бъде открит на 22 октомври 2017 г. – символична дата, защото тогава е рожденият ден на Лев Яшин, емблематичен руски вратар, считан за най-великия в света./investor.bg