Продаден е ръкопис на Рахманинов за 1,2 млн. паунда

Ръкопис на Симфония № 2 в ми минор, опус 27 на руския композитор Сергей Рахманинов бе продаден на търг за 1,2 милиона паунда. Партитурата от 320 страници се смяташе за изгубена след премиерата на симфонията в Санкт Петербург през 1908 г., докато не беше открита в частна колекция през 2004 г. Смята се, че това е единственият оцелял ръкопис на произведението.

От „Сотбис“ уточняват, че ръкописът е бил купен от частен колекционер. Той е създаден в Дрезден, където композиторът живял от 1906 до 1909 г. и бил предназначен за концерти на братовчед му. След първите изпълнения в Санкт Петербург и Москва оркестрацията била променена, така че ръкописът остава последното свидетелство за оригиналната визия на Рахманинов.

Пълната партитура за оркестър се различава много от по-късните партитури. Върху нея за изписани бележки с множество зачертавания, корекции и анотации, включително нови тактове. Ръкописът трябваше да бъде продаден на търг от „Сотбис“ през 2004 г., но беше изтеглен, след като членове на семейството на Рахманинов заявиха, че са истинските му собственици. Те уточниха, че няма доказателства композиторът да го е продавал някога през живота си. През 2005 г. обаче беше постигнато споразумение и оттогава партитурата бе изложена в Британската библиотека.