Прогнозите на руските компании за цената на петрола

Автор: Тимофей Дзядко.

Цената на сорта Брент падна под $40 и достигна своя минимум за последните седем години. Руските нефтодобивни компании замразяват разработването на нови находища – пише умерено-либералното руско издание RBC Daily.

Във вторник (8 декември) януарските фючърси на петрола сорт Брент се търгуваха на нива от $40,44 за барел, като в хода на деня паднаха до $39,85. Поевтиняването на петрола продължава от началото на седмицата: в понеделник котировките паднаха с 5,3%, във вторник – с още 0,7%. Причина за срива стана отказът на ОПЕК да ограничи добива в рамките на традиционните за картела квоти.

Отсъствието на фиксиран лимит означава, че догодина ще има свръхпредлагане на пазара на петрол от страните-членки на ОПЕК, към които ще се присъедини и освободеният от санкции Иран, пише Bloomberg.

От $52,16 за барел в началото на годината средната цена на петрола (Urals) във вторник се срина до $38,34. По данни на министерството на енергетиката, руските компании ще продължат да са на печалба и при цена на петрола под $50 за барел. Но при действащата данъчна система и сегашните ценови нива се очертава недостиг на средства и стимули за разработването на нови находища.

Прогнозите на руските нефтопроизводители

Повечето крупни компании замразиха бъдещите си проекти. Най-големият производител в Русия – „Роснефт“ – отсрочи плановете си за разработка на девет нови находища.

Президентът на „Роснефт“ Игор Сечин обяви още на Петербургския форум през юни, че сегашните цени на петрола (тогава барелът Брент струваше около $63) не гарантират възвръщаемост на инвестициите. За да се избегне нов ценови шок и критични финансови загуби, цената на петрола, по негово мнение, трябва да се покачи до $80 за барел. В края на ноември обаче Сечин заяви, че не очаква възстановяване на пазара преди втората половина на 2017 година. Във вторник представител на компанията не уточни каква цена ще заложи държавната компания в бюджета си за догодина.

„Лукойл“ планира бюджета си за 2016 г., стъпвайки на „консервативната прогноза“ от $50 за барел, каза в края на ноември вицепрезидентът и съсобственик на компанията Леонид Федун. Ако нефтопроизводителят обаче иска да съхрани инвестициите си и да проучва нови участъци, включително в Арктика, това ще е възможно само при цени от $65-90 за барел, обясни още през лятото шефът на компанията Вагит Алекперов.

„Газпром нефт“ също прилага консервативен подход, като залага цена от $45 за барел за следващите три години, каза през ноември финансовият директор на компанията Алексей Янкевич. Същата е и прогнозата на „Росснефт“ – $45 за барел и 70 рубли за долар, заяви във вторник собственикът на компанията Михаил Гуцериев в интервю за телевизионния канал „Россия 24“. „Заради разликата във валутните курсове и данъчните маневри ние практически работим на границата на рентабилността. Пробив може да се очаква най-рано след 2018 г.“, предупреди той.

Най-оптимистична е прогнозата на „Башнефт“. Компанията структурира бюджета си за следващата година около прогнозна цена от $60 за барел, съобщи финансовият ѝ директор Алексей Лисовенко.

Руските производители на петрол са отчасти облагодетелствани от курса на рублата, който пада заедно с цената на нефта, както и от гъвкавите данъчни ставки: в общи линии компаниите в отрасъла няма да понесат загуби при цена на петрола около $30 за барел, а при „Роснефт“ и „Башнефт“ този праг е още по-нисък – под $20 за барел, отбелязват в ноемврийския си доклад анализаторите на Мerrill Lynch. Критичното ниво за чуждестранните гиганти като BP, Total и Eni според разчетите на същата банка е спад на цените под $60 за барел.

Прогнозата на правителството

Базовият сценарий за 2016 г. на руското министерство на икономическото развитие предполага средна цена на петрола от $50, а консервативният – $40 за барел. Заложената в консервативния сценарий прогноза е, че цената от 40$ ще се задържи поне до 2018 година. Спадът на цената на петрола е дългосрочна тенденция, свързана със загубите на един от ключовите двигатели на пазара на петрол – търсенето от Китай, смята бившият финансов министър и председател на Комитета за граждански инициативи Алексей Кудрин. По мнението му, петролът ще остане под границата от $50 за барел и след президентските избори през 2018 г., което ще е стимул за провеждането на реформи.

Оригиналният текст на материала на сайта http://rbcdaily.ru/industry/562949998558067

 

Източник: Руски Дневник.