При Доналд Тръмп Русия отпада като заплаха за САЩ

Русия не фигурира в списъка на главните заплахи за САЩ, съобщи „Форийн полиси“, което се позовава на аналитичен документ на Министерството на отбраната, попаднал в журналисти.

 Документът посочва политическите приоритети на бъдещата американски администрация, твърди изданието, на което на свой ред се позовава ТАСС. В него са посочени заплахите за страната и той бе предаден на Пентагона от представител на преходната администрация на избрания президент Доналд Тръмп.

Като приоритет на бъдещата администрация се посочва борбата с групировката „Ислямска държава“, разработка на нова концепция за кибербезопасността и необходимостта от съкращаване на бюджетния дефицит. Споменават се също и отношенията с Китай и Северна Корея, които са били разисквани на ежедневните срещи за членовете на преходния екип на Тръмп. „Но в списъка и придружаващите бележки няма нито едно споменаване за Русия“, пише изданието.

В контекста на напрегнатите отношения между двете страни този факт заслужава сериозно внимание, отбелязва журналистът. Той припомня изказването неотдавна на председателя на обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд: „Ако искате да ви назова държава, която представлява непосредствена заплаха за САЩ, аз ще назова Русия“.

Според журналиста документът е още едно свидетелство за задаващите се промени във външнополитическите ориентири на Вашингтон.

Източник: Дарикнюз, БГНЕС