Присъединяването на Крим – признато от болшинството страни

Руският пратеник в ООН Виталий Чуркин заяви, че присъединяването на Крим към Русия е геополитически факт, и болшинството от страните го признават, съобщи РИА Новости.

„Някои протестират бурно. Но като цяло, ситуацията е такава, че пълното й възстановяване ще отнеме някакво време. Струва ми се, че към това трябва да се отнасяме спокойно, повтарям, продължавайки систематичното обяснение на това, което се е случило, което, както виждаме, дава своите резултати”, допълни още Чуркин.

Освен това, руският пратеник в ООН добави още, че не смята, че Русия и Запада са на прага на Студена война. Той потвърди „охлаждането” в отношенията, което няма да бъде продължително.

Припомняме, по-рано външният министър на Русия Сергей Лавров изясни, че историческото присъединяване на Крим към Русия е окончателно решение и не подлежи на преразглеждане, тъй като това е мнението на абсолютното мнозинство от жителите на Крим, гласували по демократичен път в пълно съответствие с международното право и съгласно Устава на ООН.