Приключи ежегодната пресконференция на Владимир Путин

Ежегодната пресконференция на руския държавен глава Владимир Путин, провела се в четвъртък, приключи, след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни на президента, че има насрочена среща за 16:00 часа, предава Интерфакс, цитирана от ИА Фокус.

На тазгодишната пресконференция Путин отговори на общо 65 въпроса на руски граждани в рамките на 3 часа и 42 минути.

Ето и най-важните извадки от събитието: Президентските избори: Държавният глава обяви, че на президентските избори през март 2018 г. ще се яви като независим кандидат, но отбеляза, че „ще разчитам на подкрепата на тези политически сили, които споделят моите възгледи за развитието на страната“.

Путин разкри, че ако спечели нов мандат, ще се съсредоточи „върху развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, както казах вече и върху високите технологии… без съмнение и върху повишаване доходите на гражданите“.

Путин обаче отказа да разкрие информация относно предизборната си кампания. Относно липсата на конкурентноспособна опозиция: Президентът заяви, че „когато говорим за опозиция, важно е не толкова да се вдига шум по площадите или или в парламента, или дори да се говори за антинароден режим, но вместо това да се предложи нещо по-добро“.

Путин отбеляза още, че „най-лесното нещо би било да кажа, че не е моя работа да обучавам моите опоненти“, но изрази предпочитанието си за конкурентна политическа среда в Русия. На въпроса дали се страхува от опозицията, Путин отговори така: „Властите не са се страхували и не се страхуват от никого“.

Корупцията в правоохранителните органи: Путин заяви, че смята да въведе в полицията ротационният принцип на офицери и началници, който вече действа успешно срещу корупцията в армията. Що се отнася до развитието на военните сили, държавният глава разкри, че се стреми да развива армията и флота, но без да се забърква в надпревара за въоръжение или натоварва излишно бюджета.

Отношенията със САЩ и Доналд Тръмп: Aмериканският президент има пред себе си важни задачи за изпълнение, сред които здравната реформа, подчерта Путин, като изрази надеждата си, че Тръмп не е изгубил желание за подобряване на двустранните отношения. По думите на руския президент, това би било в „интересите и на американския и на руския народ“.

Що се отнася до разследването относно руска намеса на американските президентски избори, Путин отбеляза, че „това са обвинения на хора, които са против Тръмп и които искат да придадат на неговите действия нелегитимен характер“. Държавния глава оцени високо работата на действащото правителство, въпреки, по неговите думи, „наличието на определени проблеми“

За действията на Михаил Саакашвили в Украйна: „Считам, че делата на Саакашвили са подигравка с грузинския и украинския народ“, бяха думите на Путин.