Признаха Надежда Савченко за виновна за смъртта на руските журналисти край Луганск

Донецкият градски съд в Ростовска област призна бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко за виновна за убийството на руските журналисти край Луганск, предаде ТАСС.

Според присъдата Савченко е призната за виновна за убийството на журналистите от ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин, за нападения срещу мирни жители и за незаконно пресичане на границата с РФ.

Въз основа на обвинителната присъда съдът е приложил доказателства на обвинението, в частност, показания на свидетели и резултати от експертизи.

„Притежавайки военна подготовка, както и опит от участието в бойните действия в Ирак, намирайки се в отпуск, по лична инициатива с цел участие във въоръжения сблъсък в Източна Украйна, тя е постъпила в батальона „Айдар“ под командването на Сергей Мелничук, разположен в гр. Счастие в Луганска област“, гласи присъдата.

Савченко доброволно е решила да участва в артилерийските удари от гаубици Д-30 срещу мирни граждани, отказали да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република.

Организатор на убийството на руските журналисти е командирът на батальона „Айдар“ Сергей Мелничук, се казва още в присъдата.

Савченко няма да обжалва присъдата, заяви самата тя по-рано.

В момента продължава произнасянето на присъдата, като срокът на наказанието, което ще бъде наложено на украинката, ще бъде обявен във вторник, 22 март.