Признание за млади български конструктори и изследователи за техен проект на МАКС-2017

 Проектът на младите българи – „Полет на летателни апарати в атмосферите на планетите от Слънчевата система“. / БГНЕС Четирима млади български членове на Авиационно-космически форум-България /АКФ/, които участват със свой проект и с щанд на открития на 18-ти юли т.г. Международен Авио-Космически Салон МАКС-2017 в гр. Жуковски в Подмосковието, получиха поредно признание лично от министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров.

Той им подари самолетен винт с цветовете на руското и българското знамена, с което символно се предава щафетата на младежкия форум „От винта!”, който е част от голямото изложение. Българската група от Авиационно-космически форум-България има амбицията да организира подобен фестивал за младежко научно-техническо творчество на територията на страната ни. А най-добрите проекти да бъдат представяни след това на най-големите форуми в тази област в Русия и по света. Това би привлякло на една площадка всички заинтересовани млади хора – ученици, студенти и млади учени до 35 години, което ще спомогне за създаване на контакти на високо ниво с учени и инженери от целия свят и популяризиране на техническите дисциплини, нещо, от което страната ни има остра нужда.

Проектът на младите българи „Полет на летателни апарати в атмосферите на планетите от Слънчевата система“ е в палатата на Международния фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество „От винта!“ /otwinta.com/ и получи поддръжката на нейния ръководител Виктория Соболева. Разработката на модела на летателното тяло е на координатора инж. физик Недислав Веселинов – докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” , на физика Дамян Иванов – студент-магистър във Физическия факултет на Софийски университет и пилот на различни типове самолети, на Мариан Михайлов – студент в Московския авиационен институт – Москва и на Елина Христова – ученичка в Професионална гимназия по ветеринарна медицина и земеделие „Александър Стамболийски“-гр. Лозница.

На българския щанд младите конструктори и изследователи, освен презентацията си, представят напечатан на 3D принтер модел на летателен апарат, който предизвика сериозен интерес сред посетителите още в първия ден на изложението. Техни партньори са фирмите METAL TECHNOLOGY GROUP, SolidFill, авиокомпанията България Ер и общината в гр. Лозница.

5625536

Проектът е насочен към изучаването на проблемите при извършването на полет на самолети в атмосферите на планети като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и на спътника на Сатурн – Титан. Съвременният човек е запознат с това как изглеждат самолетите, летящи в атмосферата на планетата Земя, но се оказва, че в световен мащаб практически няма разработки, които да изследват полет на съседните ни планети. „С проблема се занимава само една група от учени от Glenn Research Center на NASA, като тяхната разработка е за планетата Венера, така че нашата може без преувеличение да се нарече уникална”, сподели координаторът на проекта инж. Недислав Веселинов. Целите на полетите на други планети са в търсенето на нови полезни ресурси, изясняване на механизмите на съществуване и динамиката на атмосферите им, проучване на историята на Слънчевата система, добави той.

През 2015 година проектът, който бе в начална фаза, също участваше на МАКС в рамките на фестивала „От винта!“, но през последните 2 г. колективът в по-разширен състав е направил по-задълбочени изследвания, с представяне на летателен модел.

Президентът на РФ Владимир Путин посети днес авиосалона и наблюдава от трибуната полети на новите образци авиационна техника, съобщава ТАСС. На най-големия в света Ми-26, Ми-28НЭ, Ка-52, „Ансат“ и различни модификации на вертолета Ми-8. Своите качества показаха и гражданския авиолайнер Sukhoi Superjet 100, както и в единичен и групов пилотаж изтребителите 5-то поколение Т-50 (ПАК ФА).

В изложението МАКС-2017 участват повече от 500 руски и 173 чуждестранни компании.

Сред изложителите са МиГ, Сухой, Airbus, Airbus DEfence & Space, Boeing, Honeywell, Rolls-Royce, Japan Aerospace, Европейската Космическа Агенция, Росскосмос, Ракетно-космическа корпорация „Енергия”, Туполев и др.

Източник: БГНЕС