Придвижването на НАТО към границите на Русия – пряк път към ескалация на напрежението

НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа и активно организира учения с участието на американската стратегическа авиация. Това заявява в интервю за „Комерсант“ посланикът на Русия в алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Пактът прави учения главно с оглед „отразяване на агресия от Изтока и с тази цел прехвърля от САЩ в Европа тежка бойна техника, а по решение на последната среща на върха на НАТО „допълнителни сили се ротират“ по границите на Русия, посочва Грушко. Термините „постоянно разполагане“ и „непрекъсната ротация“ според него са равнозначни.

Алиансът и членките му „проведоха тази година вече към 200 учения и през два дни съобщават за нови“; същевременно се изразходват „много милиони за модернизиране на военната инфраструктура на страни от Централна и Източна Европа“, посочва руският дипломат.

Москва „така и не дочака отговор на подробните си предложения съвместно да разработим и установим конкретни критерии за определяне на понятието „съществени бойни сили“. При това положение Русия сама ще решава колко „съществени“ за сигурността й са мерките по укрепване на източния фланг на НАТО. „И вече без никакви съмнения изграждането на ракетни бази за ПРО в Полша и Румъния е фактор със съществено влияние върху военната сигурност“, добавя Грушко.

Намеренията на НАТО да придвижва военната си инфраструктура към границите на Русия „пряко водят до ескалация на напрежението и подронване на военната сигурност в регионално измерение и в Европа като цяло“. Алиансът всъщност „отслабва сигурността и на тези държави, които по-силно от другите тръбяха за военна заплаха откъм Русия и настояваха за допълнителна защита чрез разполагане на съюзнически войски на тяхна територия“, твърди представителят на Москва.

„Размахът на пропагандната кампания в западните медии“, насочена към „идеологическо подхранване“ на натовските решения, според руския представител „души всякакви кълнове на здрав разум“. „Историята с издирването на подводница край бреговете на Швеция и шумотевицата на Запад по повод уж повишената активност на руските ВВС в Балтийския регион показват, че не се подбират средства за поддържане на антируската истерия“, заявява Грушко.

НАТО „се връща към първоначалната си функция – защита от „големия противник“ и решенията от срещата в Уелс ще имат „трайни политически последици“: Русия „ще съобрази военното си планиране с новата подсилена конфигурация на силите на алианса и ще вземе всички необходими мерки, за да гарантира сигурна защита от всякакви заплахи“, предупреждава пратеникът на федерацията в пакта.