ПРЕССЪОБЩЕНИЕ за Областния етап на фестивала на руската поезия, песен и танц, гр. Смолян

Областният етап на фестивала на руската песен и танц „Пусть всегда будет солнце” проведен на 21 април 2017 година в Родопския драматичен театър „Н.Хайтов”, гр.Смолян .

Фестивалът се организира от Национално Движение Русофили, със съдейстието на Фонд „Русский мир” – Москва, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата , Синдикат на българските учители, Национален Дворец на децата , Национален съюз на читалищата, Национален съюз на българските музикални и танцови дейци.

Областният етап и тази година бе под патронажа на Кмета на общината Николай Мелемов с активното съдействие на общината и Руски клуб Смолян.

В изявата взеха участие над 380 изпълнители в 90 изпълнения , в четири възрастови групи. Компетентното жури класира участниците във всяка възрастова група. Грамотите за първо, второ и трето място във всеки жанр и всяка възрастова група бяха връчени от г-жа Кристина Иванова- Главен секретар на НД Русофили и г-н Костадин Чаталбашев- Областен председател на НД Русофили.

Специалните награди на община Смолян в три категории бяха връчени от Заместник Кмета на общината– г-н Марин Захариев. Специална награда от Областния съвет на НД Русофили за активно участие и принос към фестивалното движение получи г-жа Мария Солакова- ръководител на децата от СУ „Христо Ботев”, гр.Девин и общински председател на Движението –Девин.

Участниците, класирани на първо място в съответния жанр и възрастова група ще участват на втория – зонален етап на Фестивала, който ще се проведе на 29 април 2017г. от 10 часа в гр.Велинград, хотел „Здравец”, Конферентна зала.

Фестивалът се превърна в празник на руската поезия, песен и танц.

линкове към медиите, които  отразиха Фестивала:

http://www.24smolian.com/2017/04/380.html

http://www.etv.bg/video_details/198075/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_21_04_2017#.WPrnkLikLcs

http://www.smolyan.bgvesti.net/news/425282/Deca-i-tiyneydzhari-tancuvaha–pyaha-i-recitiraha-na-ruski

http://www.smolyandnes.com/startira-chetvartoto-izdanie-na-festivala-pusty-vsegda-budet-solntse-koeto-se-prevarna-v-praznik-na-ruskata-poeziya-pesen-i-tants