Премията Кавли в областта на астрофизиката е присъдена на двама възпитаници на съветската научна школа

Двама учени от руски произход са удостоени с престижната награда  на името на Фред Кавли в областта на астрофизиката. По съобщение, разпространено от Норвежката академия на наулите, наградата ще си разделят руснаците Андрей Линде, Алексей Старобински и американецът Алан Гут, „станали първопроходци в теорията на космическата инфлация, коренно изменила нашите представи за Вселената“. Лауреатите ще получат сумата – 1 милион долара.

Инфлационният модел на Вселената е бил предложен от американския космолог Алан Гут през 1981 година, а след това развит и допълнен от съветските астрофизици. Дадената научна теория е построена на предположението, че на ранния стадий на Големия взрив нашата Вселена в условията на огромната температура се е разширявала съществено по-бързо отколкото впоследствие.

Премията Кавли е учредена от родения в Норвегия американски милиардер и се присъжда на всеки две години от Кралската Академията на науките. По традиция, Негово Величество Харалд V лично награждава лауреатите в Осло в началото на септември.

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/112366