Премиерът на Норвегия не вижда заплаха от страна на Русия

Русия не представлява никаква заплаха за Норвегия, заяви в петък (13 май) премиерът на страната Ерна Сулберг, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„Не гледаме на Русия като на заплаха за Норвегия; те (руснаците) никога не са демонстрирали никакви амбиции – ние си сътрудничим. Но те разполагат с големи военни сили и, ако се случи нещо, ние сме на пътя им“, заяви Сулберг, цитирана от РИА „Новости“.

Норвежкият премиер поясни, че още от времето на Втората световна война районът на Норвегия и морските пътища там имат важно стратегическо значение. В същото време тя отбеляза и нарастващата военна мощ на Русия в сравнение с периода преди 10-15 години.

Сулберг припомни, че Норвегия има дълга история на сътрудничество в региона със СССР, а след  това и с Русия и като цяло това сътрудничество се развива успешно. Тя отбеляза още, че в годините на Втората световна война съветските войски са освободили няколко области на Норвегия от фашистите, след което са се върнали на своя територия.

Но събитията в Крим през 2014 г., които тя нарече „анексиране“, говорят за непредсказуемото поведение на Русия в момента, каза Сулберг.

„Смятам, че непредсказуемостта (на Русия) е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени. Студената война бе тежък период от време. Те (СССР) имаха добре оборудвана армия и знаехме, че те имат (военни) възможности, ако нещо се случи. Но те бяха предсказуеми“, каза норвежкият премиер.

В тази връзка по думите ѝ Норвегия, включително с помощта на САЩ, засилва наблюдението в района и възможностите на своето разузнаване. Същото прави и Русия, отбеляза тя. „Знаем, че те знаят, че ние знаем. Това е един много добър принцип – да бъдем предсказуеми, отворени (за диалог) и да се разбираме взаимно, дори и да няма баланс“, допълни Сулберг.