Премиерът на ДНР: в масовите гробове край Донецк са открити 40 тела

Премиерът на Донецка народна република (ДНР) Алексей Захарченко съобщи, че на мястото на откритите преди дни масови гробове са намерени нови такива с около 40 тела на местни жители и пленени, предаде РИА Новости.
В момента територията се намира под пълен контрол на опълченците. «Засега са открити още три масови гроба, като в единия от тях се намират тела на мирни граждани, те са около 40. В другите два са телата на пленените опълченци и украинските войници», разкри Захарченко.

Преди седмица тази територия се намирала под контрол на Националната гвардия и батальона «Айдар». Предстои пълно изследване на местността. Както съобщи по-рано Захарченко, в намерените тела липсвали вътрешни органи.

По-рано се съобщаваше, че търговията с органи е била много актуална по време на така наречената «специална операция» в Източна Украйна. Напомняме, че през юни в интернет изтече разговор между Юлия Тимошенко и бившия й адвокат Сергей Власенко, в който двамата обсъдили търговията с човешки органи. След това се появи и разговорът между немската докторка Олга Вибер и командира на батальон «Донбас» Симеон Семенченко. В едно от съобщенията към Семенченко, Вибер подробно описва «поръчката», например: 17 сърца, 50 бъбрека, черен дроб – 35 бройки и т. н. Като за некачествена стока отговорност носи Власенко, който изисква от Семенченко новата стока да се добива чрез необходимата технология.

Премиерът на ДНР заяви, че случаят с масовите гробове вече се разследват от Министерството на вътрешните работи и Министерството на безопасност на Донецка народна република, както и от международни експерти, основно от Европа и Русия.