Бойко Борисов: ЕС не прие „Южен поток“ и той стана „Турски“, почувствахме се предадени

Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме нормални отношения с тях. Това каза още премиерът Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, цитиран от Радио „Фокус“.

„Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля“, посочи Борисов. По думите му след като ЕС не е приел „Южен поток“, на територията на България, той е станал „Турски поток“ и е минава през Гърция и Италия.

„Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, коментира той. Според него ние имаме стратегическо положение и цялата ни газова инфраструктура е много мощно изградено.

„80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че, тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни“, посочи Борисов. Премиерът припомни, че миналата седмица у нас бяха проведени най-големите учения на НАТО в Европа.

 

„Няколко хиляди военнослужещи провеждаха стрелби с най-различни оръжия. Нашата политика е абсолютно лоялно, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота“, коментира той. „Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа. Не са били толкова отдавна и Първата и Втората световна война“, посочи Борисов.

„Не бих се наел да прогнозирам или да коментирам отношенията между другите държави в ЕС и Русия или между САЩ и Русия. Считам, че в България водим умерена и прагматична политика спрямо тях. България никога не е се е огъвала и никога не е била проблем за НАТО или ЕС“, допълни той.