Представителят на Русия за ЕС: Благодарение на ЕС някои от проектите, свързани с Русия, бяха извадени изпод ударите на санкциите

 Представителят на Русия за Европейския съюз Владимир Чижов заяви, че благодарение на усилията на ЕС, изпод действията на новите анти-руски санкции са извадени някои енергийни проекти, в които участва Москва, предаде РИА Новости и ИА Фокус, цитирайки интервю на Чижов за руското радио Sputnik.

В началото на август, президентът на САЩ, Доналд Тръмп, подписа законопроекта за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. След тези събития, Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел нарече новите санкции – незаконни и отбеляза, че чрез тях САЩ искат да си разчистят пътя за доставка на американски енергоресурси в ЕС. От своя страна, в свой коментар относно санкционния закон, Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел ще се занимае със защитата на икономическите интереси на ЕС.

„Коментарите, които се чуха от Белия Дом и Конгреса на САЩ, не създадоха еднозначна картина (по повод новите антируски санкции) в очите на европейците. Т.е., те счетоха, че в самия закон има пропуски.“, заяви Чижов. Според него европейците са решили да се възползват от тези пропуски и са повлияли на американските депутати да променят някои точки.

Дипломатът е посочил, че на ЕС „се е отдало да изглади някои ъгли и да поправи някои цифри“.

„Мога да дам два примера, които, повече от всичко друго, се набиват на очи. В един от членовете, при това от най-чувствителните, включително за Русия – за газопроводите. В първоначалния вариант е отбелязано, че президентът „е длъжен“ да предприеме съответстващите мерки, а от ЕС твърдят, че именно благодарение на тяхната възпитателна работа с американците глагола „shall“, който означава, в дадения контекст, „длъжен“, е бил заменен с глагола „may”, т.е. „може“,“, изясни Чижов.

„Вторият случай – това е повишаване на дела на допустимото руско участие в международни енергийни проекти. В първоначалния вариант стойността е била 10 процента, а сега е 33 процента, което вади изпод действието на закона някои проекти с руско участие. Това, разбира се, не се отнася за „Северен поток 2“ и други наши потенциални крупни замисли“, добави той.