Председателят на ОССЕ призова за реализиране на договореностите за Украйна

Действащият председател на ОССЕ, външен министър и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер призова Русия, ЕС и САЩ да окажат съдействие за реализирането на женевската договореност за регулиране на кризата в Украйна, предаде РИА Новости.

„Той (Буркхалтер) призова Европейския съюз, Русия и САЩ да окажат пълна подкрепа на работата на украинските власти и местни обединения, както и на мисията на наблюдателите. Във връзка с това, той призовава всички държави, участващи в преговорите в Женева, публично да приканят всички страни (на конфликта) в Украйна да се въздържат от насилие, да освободят насилствено превзетите сгради и окупирани улици, площади и помещения, а също така да се разоръжат”, се казва в разпространеното във вторник изявление на ОССЕ.

Документът, приет на 17 април в Женева, призовава страните от украинския конфликт да се въздържат от насилие, екстремизъм и провокации. Освен това, според условията на споразумението, незаконните формирования трябва да бъдат разоръжени, да бъдат освободени незаконно превзетите сгради и да бъде започнат национален диалог по конституционната реформа.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че женевските споразумения са грубо нарушавани от властите в Киев.