Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с ръководителя на Россътрудничество Константин Косачев

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с ръководителя на Россътрудничество Константин Косачев, който е на посещение в България. Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на двустранното сътрудничество, парламентарната дипломация и кризата в Украйна.

Председателят на парламента приветства госта и оцени визитата му като възможност за задълбочаване на културните и образователните отношения между двете страни. Михаил Миков заяви, че България цени изключително отношенията си с Русия, които имат дълбоки исторически корени, а днес почиват на прагматизъм и равноправие. Един от основните приоритети за нас остава развитието на търговско-икономическите отношения, подчерта Михаил Миков.

Основно място в разговора бе отделено на събитията в Украйна. В тази връзка председателят на Народното събрание информира госта за приетото днес от Комисията по външна политика становище, в което се изразява дълбока тревога от задълбочаването на кризата, довело до нови жертви. Гостът представи позицията на своята страна по кризата и изрази опасения относно негативните последствия от нея в европейски и глобален план.

Михаил Миков акцентира върху изразения в становището на парламентарната външна комисия призив за възобновяване на четиристранния женевски диалог, който спешно да обсъди механизъм за прилагане на мерките, насочени към деескалация на напрежението в Украйна.

Председателят на парламента изрази загрижеността на българската страна за възможно нарушение на баланса на енергийни източници в региона. В тази връзка той потвърди интереса на България за реализиране на проекта „Южен поток“.