Предотвратяването на гражданската война в Украйна зависи от Запада

Възможността за предотвратяване на гражданската война в Украйна зависи от Запада, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин на заседание на Съвета за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Чуркин, в Югоизточна Украйна „възникна много опасна ситуация, по-нататъшната ескалация на която трябва да бъде предотвратена незабавно”. Според него, „западните спонсори на „майдановците”, в това число и САЩ, „трябва да обуздаят своите излезли извън контрол подопечни, да ги накарат да се дистанцират от неонацистите и прочие екстремисти, да прекратят използването на въоръжени сили срещу украинския народ и незабавно да започнат истински национален диалог с равноправно участие на всички региони в името на най-скорошно провеждане на радикална конституционна реформа”.

В случай, че ситуацията в Украйна се развие по лош сценарии, отговорността за това „99 процента” ще лежи на съвестта на западните страни, заяви още Виталий Чуркин.

Властите в Киев изпратиха военни части в източната част на страната, тъй като органите на реда в градовете преминаха на страната на протестиращите, допълни представителят на Русия в ООН.

Възможността за провеждането на среща в Женева за регулиране на ситуацията в Украйна на 17 април, ще бъде „подкопана”, ако киевската власт предприеме военни действия в югоизточната част на страната, подчерта още Виталий Чуркин.