Предложиха на Порошенко да въведе визи за холандските граждани

В сайта на украинския президент Петро Порошенко се появи петиция с искане за въвеждане на визов режим с Холандия, предаде „Лента.ру“.

В текста на електронното обръщение се казва, че това е нужно във връзка с „очевидно неприятелското отношение към Украйна и украинците, което бе демонстрирано от повечето поданици на кралство Холандия по време на консултативния референдум“. Авторът на документа Тарас Дарага припомня и че „на украинците продължава да им се налага да получават визи за достъп до кралството“.

Петицията е била публикувана на 7 април и към този момент е подписана от 28 души (от нужните 25 хил., за да бъда разгледана от държавния глава).

На 6 април в Холандия се проведе референдум относно асоциирането на Украйна с ЕС. Според предварителните данни по-голямата част от участниците (61,1%) са се обявили против споразумението, а 38,1% са го подкрепили. Около един процент от бюлетините са признати за невалидни. Избирателната активност е била 32,2%, което означава, че допитването може да се смята за валидно.

На 8 април холандският премиер Марк Рюте е провел телефонен разговор с Порошенко, в който го е уверил, че Холандия подкрепя въвеждането на безвизов режим за украинците. Той също така е съобщил, че е натъжен от резултатите от допитването и определя споразумението за асоцииране като напълно отговарящо на стратегическите интереси на Украйна и ЕС, включително и на Холандия.

По-рано Рюте съобщи, че страната няма да може да продължи процеса по ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС след референдума от 6 април. По думите му, това ще се случи, ако официалните резултати от референдума останат същите като предварителните. Окончателните резултати от допитването ще бъдат обявени на 12 април.