Предложение за песни за Националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“

Възможностите за избор на подходящи за възрастта на участниците руски песни са огромни. Говорим не само за добре познати песни от съветско време, но и много нови песни в областта на детската песен и поп-песента. В Гугъл съществуват стотици сайтове, които ни дават възможност не само да чуем песента, но и да я свалим, да си свалим и сингбек, да имаме текста, а също и авторите на всяка песен.

Тук ще посочим някои най-популярни сайтове, част от които са само с детски песни, а други са за различни възрасти, като подходящата възраст често е изрично посочена.

За детски песни:

1.www.chudesnayastrana.ru

2.www.ololo.fm

3.www.karaoke.ru

Първият сайт е един от най-богатите на детски песни.

Вторият предлага детски песни от по-старите до най-нови. В него има и много хумористични песни, които по-скоро са за по-зряла възраст, но има и детски.

Третият сайт предлага и широка палитра от руски народни песни, както за деца, така и за възрастни. В него има също богат избор на най-новите поп-хитове от 2012, 2013 и 2014 г.

Всички тези сайтове предлагат и песни, които могат да се изпълняват от вокални групи.

4.Много от ръководителите биха искали да работят с нотен материал за песните. Изключително богат в това отношение е сайтът

www.igraj-poj.narod.ru

Още интересни сайтове:

  1. http://my-hit.com/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8– съдържа много интересни руски народни песни за деца.
  2. www.playmuz.ru – сайт за най-популярни певци и техните песни в последните 20-30 години. Съдържа и видеоклипове.
  3. www.radiopotok.ru – отново за най-популярните днес певци и техни песни. Особено добре там е представено най-младото поколение поп-певци в Русия.
  4. Освен сайта Ололо, много хумористични песни има в www.krulov.ucoz.ru

С какво може да ни помогне You tube?

Като напишем в него името на някой известен изпълнител и прослушаме неговите песни. Като си харесаме песен я търсим в горните сайтове, където ще я намерим като текст и сингбек.

Не бива да се пропускат песни на такива изпълнители като: Алла Пугачова, Филип Киркоров, Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Лев Лещенко, Валерия, Дима Билан, Тамара Гвердцители, Лайма Вайкуле, София Ротару, Земфира, Ирина Алегрова, Александр Буйнов, Александр Малинин, Александр Градски, Александр Розенбаум, Валерий Леонтиев, Анжелика Варум, Ани Лорак. И разбира се, непременно да се чуят Владимир Висоцкий /той има и прекрасни хумористични песни/, както и Булат Окуджава. Не е възможно да се изброят и изредят руските поп- и рок-групи, но това отново може да се проучи в Интернет /Любе, Дворники, Иванушки интернешънъл, На-на и много други/.

Към тези имена бихме препоръчали да се послушат и песни на композиторката Александра Пахмутова.

Не могат да бъдат изброени всички имена, но чрез Интернет може да се доближим до изключителното богатство на руската детска и поп-музика.

Николай Текелиев