Предлагат цар Борис III да бъде удостоен посмъртно с държавна награда на Русия

Инициативен комитет от български учени и общественици предлага в писмо до президента на Русия Владимир Путин цар Борис III да бъде удостоен посмъртно с държавна награда на Русия за заслугата му пред СССР в годините на Втората световна война, пише dariknews.bg.

Цар Борис III отказва на Хитлер да изпрати български военни части на Източния фронт за разлика от управляващите елити на всички останали страни от Тристранния пакт. Това съобщи на пресконференция в БТА акад. Георги Марков, директор на Института за исторически изследвания при БАН в периода 1993 – 2011 г. Не смеем да си помислим за трагедията, която би сполетяла нашите народи, ако той не беше устоял на бесния натиск на Хитлер и беше изпратил синовете на България с пушки в ръце на Източния фронт, се посочва в писмото.

В него се напомня, че румънският крал Михай I е награден от съветската държава, при положение, че по негово време Румъния влиза във войната срещу СССР и румънските дивизии участват в битките на Източния фронт. Правителството извършва и масови депортации на евреите, румънски граждани, се отбелязва в писмото, като се напомня, че крал Михай I, има своите заслуги, които са известни.

От Инициативния комитет посочват, че организацията не е монархическа по характера си. Можем да посочим множество грешки и дори грехове на монарха, но доброто също трябва да бъде оценено и подобаващо поощрено като импулс за бъдещите поколения.

От Комитета изразяват убедеността си, че монархическите и десните кръгове в страната ще оценят обективно положително подобен акт от страна на Русия.

С евентуалния акт на награждаване на цар Борис III и признаването на неговия принос в българо-руските отношения в един драматичен исторически период ние търсим консенсус в нашето разкъсвано и днес от класова омраза общество, а също отново припознаване на нашите исторически приятели и съюзници, се посочва още в писмото.

Там се напомня и за управленската воля и участие на цар Борис III при спасяването на всички евреи от суверенната територия на България.