Предлагат издигане на българска църква край гроба на хан Кубрат в Украйна

Място на поклонение за българите далеч зад граница. В предаването „Вяра и общество” по БНТ Филип, митрополит на Полтава и Миргород от Украинската православна църква (Московска патриаршия), анонсира идеята си в украинското село Малая Перешчепина, което е в неговата епархия и край което се намира гробът на хан Кубрат, да бъде построен храм, посветен на Свети Йоан Рилски. Става дума за издигане на двуетажна църква в селото, единият етаж на която да бъде в чест на небесния покровител на българите.

„По този начин ще се създаде още едно място, където българите могат да се поклонят и молят на Бога, когато идват при гроба на хан Кубрат. А това е и начин да задълбочим още повече нашите древни християнски връзки, които започват още от покръстването на Киевска Русия, което е станало с участието на много свещеници от България”, казва митрополитът.

Според него е напълно безсмислено да се убеждава заклет атеист в съществуването на Бога: „Вярата няма нужда от доказателства. Човек я получава като дар Божий”.