Преди точно 15 години Владимир Путин за първи път е избран за президент

Преди 15 години, през 2000 година, 47-годишният руски политик, който едва половин година се намира в ръководството на държавата е назначен за премиер – през август на 1999 година, а след „новогодишната” оставка на президента Борис Елцин, от 31 декември 1999 година става първи в историята на Русия временно изпълняващ длъжността президент на РФ.

Заради оставката на Елцин, избирателната кампания през 2000 година става предсрочна (първоначално е планирано изборите да се провеждат през юни на 2000 г.)

Към дата 26 март 2000 г. в бюлетините фигурират само 11 кандидати, при това, повечето от тях върли противници на Путин, които до ден днешен остават действащи в руската политика: Генади Зюганов, Владимир Жириновски, Аман Тулеев, Григори Явлински, Ела Памфилова и други.

Владимир Путин води по гласове в първия кръг с резултат 52,94%. На второ място по избираемост след него се нарежда ръководителят на комунистическата партия с над 29%, а на трето място лидерът на „Яблоко” с резултат 5,8%.

53% от гласовете за Путин са добър аванс за него, който той, съдейки по резултатите от следващите избори е отработил дори в повече от необходимото, оправдавайки по този начин доверието на избирателите.

ТАСС тогава написа: „Русия избира днес президента, с който ще влезе в третото хилядолетие”. След тежките 1990-те години страната има крещяща нужда от твърд и ефективен ръководител”.

Появиха се надежди, че след реформите ще дойде дългоочакваното подобрение на живота, че ще бъде въведен някакъв елементарен ред. И всичките тези надежди бяха възложени именно на Путин, който събра популярност като премиер и временно и.д. президент.

Днес след като вече над 15 години се намира на ръководни държавни постове, рейтингът на Путин е рекордно висок – според февруарското социално проучване, за него са гласували 74%. А проучването на ВЦИОМ проведено през март показа 88%.

Следващите избори са точно след три години. Според конституцията на РФ, Владимир Путин може да се балотира за поредния 6-годишен мандат през 2018 г.

Още за президента Путин, четете тук: Как Владимир Путин влезе в голямата политика – интервю