Преговорите в Минск са възобновени

Преговорите на „нормандската четворка“ в Минск са възобновени. Те могат да продължат още няколко часа, съобщи ТАСС.

„Има условия, които за мен са неприемливи“, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от руските медии, отказвайки да даде повече подробности.

„Преговорите продължават. Преговаряме непрекъснато, както виждате, ситуацията е много трудна. Ангела Меркел и Франсоа Оланд много ни помагат, но засега ситуацията е сложна“, заяви той по време на кратка пауза след повече от 14-часови преговори в столицата на Беларус.

Меркел и Оланд известно време разговаряха с Путин насаме. После се върнаха в залата за преговорите, предаде ТАСС. След минути там влезе и Порошенко, а малко след това и Путин.

Същевременно стана ясно, че лидерите на ДНР и ЛНР са отказали да подпишат документа, съгласуван от „нормандската четворка“.

Основната причина за техния отказ е условието да изтеглят частите на опълчението от Дебалцево. Обстрелите в Донбас продължават, в нощта срещу четвъртък украинската армия е обстреляла Луганск с касетъчни бомби. Донецк също е под обстрел. По данни на опълченците, в града работят украински диверсионни групи. Градът е обстрелван с различни боеприпаси, включително снаряди със запалителни вещества.
Припомняме, че в Минск освен лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна се провеждат преговори и на контактната група.