Превзеха сградата на МВР в Горловка

Още един град в Югоизточна Украйна е готов да премине под знамето на Донецка Народна Република.

Протестиращи са се събрали пред сградата на Главното управление на милицията в град Горловка с призиви за оставка на началника на управлението. Засега милицията не желае да преговаря с проруските протестиращи. Служителите на ведомството, които по-рано са стояли на козирката на сградата с оръжие в ръце, се укрили в сградата.

Проруските активисти са готови да стоят до последно. Те разказаха, че по-рано представителите на градското управление на МВР на Украйна, са хвърляли по протестиращите пакети с взривни вещества и заплашвали с разправа.

„Мен лично, началникът на управлението ме заплаши с куршум в челото от снайперска винтовка. Обади му се Аваков и му благодари за това, че не е допуснал щурм, въпреки че тук такъв изобщо не е имало”, разказва местна жителка.

Напомняме, че от управлението постъпи информация за опити на силово превземане на административната сграда, с цел да бъде иззето оръжието от хранилищата й. По-късно стана ясно, че превземане на сградата не е имало, а още по-малко щурм.

На 14 април изтече ултиматумът, който поставиха новите власти в Киев на протестиращите в Югоизточна Украйна, привържениците на федерализацията.

Напомняме, по-рано лидерът на Върховната Рада Александър Турчинов поиска от протестиращите, да напуснат превзетите от тях административни сгради, в противен случай, и. д. президент на Украйна обеща силова акция в източните региони на страната.

В Донецка област продължават сблъсъците между привържениците и противниците на федерализацията на Източна Украйна.