Превзета е Службата за сигурност на Украйна в Славянск

Инициативна група от Донецка народна република е превзела и административната сграда на Службата за сигурност на Украйна в Славянск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение, публикувано на сайта на Главното управление на Министерството на вътрешните работи на Украйна в Донецка област.

„Инициативната група на Донецката република е превзела административната сграда на Службата за сигурност на Украйна в град Славянск”, се казва в съобщението, като се припомня, че днес сутринта хора от същата група окупираха и сградата на едно от полицейските управления в града.

Временно изпълняващият длъжността на министър на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщи, че в Славянск са изпратени спецчастите. Аваков написал на стената си във Фейсбук: „В Славянск са изпратени спецчастите. В Славянск въоръжени хора в камуфлажни дрехи са превзели районния отдел на милицията. Тук реакцията ще бъде много твърда“.

Правоохранителните органи се опитват да установят, кои са хората превзели сградата, какви са исканията им и имат ли оръжие.

Същевременно, прокуратурата на Донецка област потвърди опитите за превземане на сградата на прокуратурата в нощта срещу 12 април от неизвестни. Според информацията на прокуратурата, групата млади хора били с маски и бухалки, които нахлули в сградата: „Около 40 души започнали да барикадират входовете на сградата с мебели“, се казва в съобщението на ведомството. След проведените преговори обаче, неизвестните напуснали административната сграда.

В Славянск хората продължават да изграждат барикади, с цел да предотвратят и се защитят от щурма на специалните части. Кметицата на Славянск излезе с високоговорител и увери хората, че групата в сградта и на барикадите са хора от народа, които искат федерализация на Източна Украйна. Същевременно, служители на „Беркут“ преминаха на страната на проруските активисти, като заявиха, че не само няма да стрелят срещу народа, но дори няма да вдигнат палка срещу мирен гражданин.

Slavqnsk

Подстъпите към украинския град Славянск са блокирани от хора в камуфлажни униформи. Въоръжени мъже проверяват транспортните средства и не пускат в града полицейски автобуси. Жителите на града носят хранителни продукти и ги предават на хората в сградата през барикадите. Протестиращите скандират „Донбасс” и „Русия”.

Напомняме, че в Донецк няколко хиляди души продължават вече седмица да държат под контрол над сградите на областните администрации. Преди дни те обявиха новата суверенна Донецка Народна Република и призоваха Русия да им се притече на помощ, ако властите в Киев прибегнат до насилие срещу тях.

Славянск