„Празник на нечистата сила“: Дискусия за празнуването на Хелоуин в Русия

Празнуването на Хелоуин в училищата отдавна предизвиква спорове в Русия, пише ТАСС. Опити да се забрани празникът са предприемани както в отделни региони в РФ, така и на федерално равнище. Единно становище обаче, към момента не е постигнато.

Удар върху детската психика

Депутатът от законодателното събрание на Санкт Петербург Виталий Молонов изпрати писмо до министъра на образованието на РФ Дмитрий Ливанов, в което предлага да бъде забранено отбелязването на Хелоуин в държавните образователни учреждения.

„Моля ви да разгледате възможността за създаване на специализирани препоръки за всички, без изключение, държавни учебни заведения, забраняващи провеждането на Хелоуин на територията на ведомствата. Освен това, моля ви да задължите преподавателския и педагогическия състав да проведе възпитателни беседи с учениците за вредата от празнуването на Хелоуин“, пише Милонов. Според него, костюмираните „празници на нечистата сила нанасят огромен удар върху детската и юношеската психика“.

„Обикновено участниците в тези представления в театрална форма провеждат различни сатанински „обреди“ и подобни окултни действия <…> пропагандиращи суицид, окултизъм, сектантство и агресия“, убеден е Милонов.

Той счита, че „на подрастващото поколение се подава негативен и в голяма степен разрушаващ пример за отричане на сакраменталните руски ценности, основани на уважението на християнските традиции“ .

Празникът не се е наложил, затова няма проблеми

Първият зам.-председател на комитета на Държавната дума по образованието Владимир Бурматов отговори на безпокойството на петербургския си колега. В интервю за московски медии той каза: „Не виждам в това (празнуването на Хелоуин) никакъв проблем, защото не се отбелязва масово в руските училища. Там няма какво да се забранява. Ако някъде отделни ученици или класове го правят, то това е по-скоро изключение, отколкото правило“.

„Този празник просто не намери почва в страната ни. Защо да забраняваме нещо, което така или иначе го няма в нашите училища“, каза депутатът.