Правят военни лодки „Калашников“

„Калашников“ за първи път показаха своите нови военни щурмови лодки по време на Международното изложение за морска защита (IMDS 2015) в Санкт Петербург, пише RT.

Компанията даде възможност на присъстващите да се качат на борда на лодките и да ги разгледат. Посетителите имаха възможност да видят десантната лодка BK-10, BK-9 – предназначена за подкрепа и BK-16, която е многоцелева амфибийна лодка.

Персоналът дори даде възможност на някои от посетителите да разгледат новите картечници, монтирани на борда. Друго нововъведение при лодките е, че всички те са оборудвани с безпилотни дронове, които могат да излитат директно от борда.

Изложението се проведе от 1 до 5 юли и на него бяха представени над 30 руски военни кораба.

„За първи път Калашников представя единна бойна група от многоцелеви лодки с модерни оръжейни системи, както и най-новите разработки в областта на безпилотните летателни апарати (UAV), които имат способността да излитат от палубата на лодката”, споделят от компанията.

Концернът „Калашников“ показа BK-16 – многоцелева амфибия с боен модул с дистанционно управление и леки разузнавателни дронове на борда си. Тя е проектирана за операции в крайбрежни зони и подкрепа при нападение.

BK-10 е проектирана да превозва отряди от до 10 войници, да провежда операции в крайбрежни зони и да предоставя огнева поддръжка.

Последният вариант BK-9 е по-малка лодка за подкрепа, която е оборудвана с допълнителни бронирани панели за повече защита докато разтоварва войници на брега.

И трите плавателни съда могат да достигнат скорост до 40 възела (около 74 км/ч) и да поддържат скорост за круиз от 20 възела (37 км/ч).