Православната църква в Украйна е подложена на грабежи

В западната част на Украйна на територията на Ровенска епархия привърженици на анатемосания Филарет отново се опитаха да превземат храм на Московския Патриархат.

Както отбелязват в официалния сайт на Ровенска епархия, на 14 декември представители на така наречения „Киевски патриархат” за пореден път опитали със сила да превземат храма на Св. Мария Магдалена в с. Бадовка в Острожки район. След неуспешен опит разколниците опитали да повредят автомобил на енориашите, но не успели да сторят и това.

На следващия ден, 15 декември, пресслужбата на Ровенска епархия „Киевски патриархат” разпространила заявление, в което защитата на енориашите на храма и собственото им имущество е била представена като провокация за сбиване. Такава нагла лъжа и изопачаване на истината от страна на неканените гости от „Кивски партиархат” отвори очите на още повече жители за църковните събития, съобщават в официалния сайт на Украинската Православна Църква.

Това не е първият случай на агресия и дезинформация от страна на разколниците от Ровенска области.

Едновременно с това се съобщава, че неизвестни лица са ограбили православните храмове в селата Каменка, Крутая Слобода, Осницк и Кургани в Ровенска област в Украйна.

Това е шестият случай на ограбване на храмове на каноничната Църква за последните десет дни. На 12 декември е бил ограбен Свето-Покровски храм в с. Стрелск в Сарненски район, а на 7 декември храмът „Св. Николай” в с. Мирное в Костополски район.

Митрополит Сарненски и Полески Анатолий изрази съжаление във връзка с това, че органите на реда, както на районно, така и на областно ниво, досега не са разкрили нито едно от тези престъпления.

„Оскърбен съм от престъпните действия на тези вандали, и се надявам, че органите на реда ще разследват престъпленията и ще накажат престъпниците”, се казва в изявлението, публикувано на сайта на епархията.

В същото време край Донецк военните от Националната гвардия ограбиха изцяло резиденцията на Донецкия митрополит Иларион, съобщават монахините, живеещи там.

Самата резиденция се намира в покрайнините на Донецк, в с. Пески. Монахините разказват, че неизвестни въоръжени лица в камуфлажни униформи пристигнали с военен автомобил и се представили официално като бойци от Националната гвардия. Те слезли от автомобила, застреляли местното бездомно куче и поискали от работниците в резиденцията да отворят вратите уж за проверка.

След като разгледали помещенията, те накарали монахините и пазачите да им покажат жилищната част от сградата. Те го сторили, след което гвардейците им взели документите и мобилните телефони и ги заключили вътре.

После бандитите се върнали в основната сграда на резиденцията и изнесли от нея всички икони, кухненски прибори, сервизи и ценни вещи. Всичко, което имало някаква стойност, било откраднато. Когато митрополитът се върнал, решил да евакуира монахините, тъй като те не за първи път били подложени на подобни нападения и издевателства от страна на Националната гвардия, и най-вече от „Десен сектор”.

По-рано в с. Трехизбенка в Луганска област в Покровски храм военни от украинската армия забраниха да се бие камбаната, понеже се опасявали, че нейният звън ще привлече опълченците.