Православната църква в Молдова протестира срещу закона за гарантиране на правата на сексуалните малцинства

Православната църква в Молдова протестира срещу закона за гарантирането на правата на сексуалните малцинства и на 23 май организира Марш на семейството в Кишинев.

Приетият в Молдова закон за сексуалните малцинства е условие от Евросъюза за изпълняването на Плана за действие за либерализирането на визовия режим с ЕС. Църквата оспори този закон, а митрополит Владимир заплаши ръководството на Републиката с отлъчване от църквата.

„На 23 май 2015 г. целият състав на Православната църква в Молдова ще приеме участие в молитвения марш в подкрепа на традиционното семейство, на семейството, в което от поколение на поколение децата се възпитават на любов към Бога и уважение към родното Отечество, на традиции и предания, като по този начин те получават надежда за достойно бъдеще на своите наследници“, се казва в обръщението на Кишиневския и на цяла Молдова митрополит Владимир, публикувано на сайта на Молдовската митрополия.

Шествието ще започне пред Фьодоро-Тироновски манастир. В него ще участват не само обикновени вярващи, но и архиереи. Кулминацията ще бъде полагането на цветя пред паметника на светия воевода Стефан Велики, след което ще последва благодарствен молебен.

Както отбеляза митрополит Владимир, акцията има за цел да демонстрира, че „ние можем и желаем да защитим свещените за нас ценности“.

„Ние твърдо вярваме и сме убедени, че именно семейството в неговото традиционно разбиране отразява в пълна степен учението на православната вяра, внасяйки по този начин фундаментален принос в създаването на всяко общество, основаващо се на истински морални ценности, спомагащи за нормалното развитие не само на една нация, но и на продължението на целия човешки род“, се казва още в обръщението.

През 2012 г. Молдова прие закон за равенството. Това бе едно от условията на Евросъюза за изпълняването на Плана за действие за либерализирането на визовия режим с ЕС. Неговото приемане бе отлагано дълго, а името му променяно многократно. В една от точките на този закон става дума за гарантирането на правата на сексуалните малцинства.

През 2013-2014 г. молдовски активисти осуетиха няколко акции, организирани от сексуалните малцинства.