Правозащитници искат да бъде създадена комисия за крушението на Boeing 777

Руски и чуждестранни правозащитници призовават ООН, ОССЕ и Съвета на Европа по правата на човека, да се създаде специална комисия за разследване на катастрофата на малайзийския Боинг в Източна Украйна, предаде РИА Новости.

„Ние искаме да насърчим към създаване на комисия, която би могла да проведе и публикува резултатите от анализа на онова, което се случи през юли в Донецка област, както и да даде политическа оценка на тези събития… Ние просто не можем да премълчаваме по този повод, затова написахме писмо“, каза пред РИА Новости президентът на Института за европейски изследвания Александр Гапоненко.

„Главната ни цел е да видим активизиране на разследването на причините на авиокатастрофата… Смея да кажа, че заради такова забавяне на разследването, толкова спокойно и без да се бърза, се появиха много спекулации. Ето защо ние призоваваме организациите, към които се обръщаме, да ускорят разследването, а също да осъществят постоянен публичен надзор върху това разследване“, заяви председателят на координационния съвет на руската обществена организация „Юристи на правото и достоен живот на човека“, Александър Брод.

Също така, Брод нарече отлагането на разследването на катастрофата за август 2015 година – недопустимо.
„Трябваше да бъдат огласени поне някакви междинни резултати от разследването, за да бъдат премахнати всички безплодни спекулации. Ние смятаме, че международните организации, такива като ООН, ОССЕ, Съвета на Европа не винаги обръщат внимание на убийствата на граждани в Новорусия, на обстрелите на жилищни сгради, болници, училища, а също и на хуманитарната катастрофа там“, поясни Брод.

Към такова мнение се придържа и Гапоненко, по думите на който „ОССЕ в дадения случай се самоотстрани от оценката на това, какво се е случило, от самото разследване“.
„Тук в Новорусия киевският режим извършва явни престъпления. ООН придава вид, че това не съществува“, добави Гапоненко.

Обръщение  за разследване на авиокатастрофата са подписали 25 правозащитници, сред които са: председателят на координационния съвет на руската обществена организация „Юристи на правото и достоен живот на човека“ Александр Брод; президентът на Института за европейски изследвания Александър Гапоненко; директорът на Европейския център за геополитически анализ от Варшава Матеуш Пискорский и други.

На 15-ти ноември руски национален телевизионен канал показа спътникова снимка, направена от американски или британски спътник в момент на атака от страна на военен самолет срещу  малайзийския пътнически самолет. Засега няма никакви коментари от страна на Вашингтон и Лондон.