Правнук на Николай I е най-младият милиардер

Третият най-богат човек във Великобритания, херцогът на Уестминстър Джералд Гавендиш Гросвенър, почина в имението си Ланкашир на 8 август. 64-годишният благородник беше 68-и в света в класацията с имущество от над 9 милиарда британски лири. Новината за смъртта му шокира цялата страна, включително и кралското семейство, на което той беше доста близък. След внезапния инфаркт на Гросвенър наследник на титлата става неговият 25-годишен син Хю Ричард Луи Гросвенър, а богатството наследят общо четирите му деца, но с опекунството на единствения им брат.

 

Хю е роден на 29 януари 1991 година. Кръвта му не само че е синя, но има артистични примеси от най-висок клас. Той е пряк потомък на самия гений на перото Александър Сергеевич Пушкин. Връзката с великия руски поет е по линия на майката на Хю – Наталия Аиши Гросвенър. Тя има роднини, преки представители на царската династия Романови и британския кралски двор Уиндзор. Във Великобритания лейди Наталия е известна и с това, че е била много близка приятелка на покойната принцеса Даяна и кръстница на наследника на британския престол принц Уилям. Херцог Хю върна жеста и стана кръстник на малкия принц Джордж.

 

Хю има три сестри – Тамара, Едвина, Виола. Освен авоарите, той вече е собственик на компанията Grosvenor Group, притежаваща земи по целия Остров – в скъпите лондонски квартали Мейфеър и Белгрейвия, в Оксфорд, Чешър и Кеймбридж.
Само Хю притежава правомощията да разпределя части от наследството във фондове за сестрите си.
Сега Хю е финансов мениджър в компанията за биоземеделие Bio-bean. Макар че може да си позволи да се излежава по цял ден, Хю

 

работи непрекъснато

 

И той, и сестрите му са завършили държавни начални училища, а после и частното Mostyn близо до фамилното имение Итън-Хол в графството Чешир. Те продължават квалификацията си в Колежа Елсмир, в графството Шропшир. Самият Хю е възпитаник на университета в Нюкасъл и Оксфорд, където завършва управление на селските райони. Семейството на най-младия английски милиардер води доста тих живот. Фамилията не си пада по общуването с пресата и светските хроникьори. Въпреки това не може да се скрие фактът, че някога малкият Хю редовно е виждал как майка му и принцеса Даяна са пиели чай в имението им.

 

Семейство Гросвенър не само, че не прикрива родството си с великия Пушкин, но дори го изтъква. Историците прецизно са проследили родословното дърво на аристократите от Острова. Особено интересна е майката на Хю, лейди Наталия Филипс. През 1867 г. Наталия, по-малката дъщеря на Пушкин, се омъжва за немския принц Николай Вилгелм Нассау и се установяват във Великобритания. Тя мечтае да обезпечи своите дъщери с изгодни бракове и успява. Дъщеря й София става съпруга на великия княз Михаил Михаилович Романов, внук на руския император Николай I.

 

Бракът им предизвиква нечуван скандал в Европа

 

по онова време. В отношенията им тясно се преплитат политика, любов и изгода. Тяхното потомство, в което се смесва кръвта на Романови и Пушкини, е лишено от правата на членовете на императорската фамилия. Титлата на графове де Торби им е подарена от чичото на невестата – великият херцог Адолф от рода Нассау. Тази династия съществува и до ден днешен и успешно управлява Люксембургското херцогство.

 

Всичките поколения дами в семейството на Пушкин са били невероятни красавици. Малката Наташа Пушкина, която е одрала кожата на баба си Надежда Осиповна, е наричана „прекрасната божествена креолка“. Внучката на великия поет София Меренберг, графиня де Торби – също е била невероятна красавица. Мълвата носи, че художниците са падали в краката й.
Свързването на рода Пушкин с династия Романови си е чиста ирония на съдбата. Романови са същите тези, които са преследвали, гонели и хулили Пушкин, пращали са го на каторга и са му забранявали да напуска Русия. Те са могли да предотвратят фаталния за историята дуел, но не са го сторили. Самият поет още като юноша е предрекъл „кървав край“ за Романови.

 

От брака на Романов и София де Торби, който е продължил 39 години, са се родили три деца – Надежда, Анастасия и Михаил. Надежда след като се омъжва за маркиз Милфорд Хъвен, свързва трайно съдбата си с английският кралски двор. Другата им дъщеря – Зия (Анастасия), след като се омъжва за промишления магнат Харолд Уърнер,

 

става една от най-заможните жени в Англия

 

По голямата част от живота си Зия Уърнър прекарва в имението Лутон Ху в Бъдфордшир. Дъщерята на Анастасия и Харолд е самата Наталия Филипс. През 20-те години на XX век Зия е издържала баща си, който, както и всички Романови, напълно е изгубил състоянието си след червената революция. Поради неравностойния брак с графиня София Меренберг, на княза му забраняват влизането в Русия. Александър III категорично не признава този брачен съюз, дори го обявява за „недействителен“. Семейството е принудено да се премести в Англия, и там да отгледа децата и внуците си. След 18 години изгнание, през 1909 г., Николай II възстановява титлите на Михаил Романов, както и чина му на полковник и званието флигел-адютант. А през 1912 г. Великият княз пристига в Русия след повече от 20 години изгнание.

 

Третото дете, граф Михаил Михайлович де Торби, е невероятно талантлив художник и известен в цяла Англия като най-страстния колекционер на китайски порцелан, който често фигурира в натюрмортите му. Британското си гражданство той получава едва през 1938-а – вече на 40 години. Той няма семейство и потомство. До края на дните си живее в дома на сестра си Зия, която два пъти е награждавана с ордена на Британската империя.

Автор: Оля Ал Ахмед, в. Стандарт