Правителството освободи от длъжност консула на България в Украйна

Правителството на България освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжност почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна.

Името на българския почетен консул се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността, смята правителството.

Напомняме, че Иван Аврамов е съсобственик на „Еврогаз Украйна” ООД, който държеше лиценза за разработването на гигантските находища от шистов газ в Донбас, чрез принадлежащия му фонд „Нови технологии”. Украинските медии го сочат за опосредстван собственик на „Донбассхолдинг”, занимаваща се с добив на въглища в Луганска и Донецка област. Негов е Енакиевският коксохимически завод. Бизнесменът заема 107-о място в класацията с 200-те най-богати хора в Украйна. Състоянието му се оценява на 103 млн. долара.

/Преса/