По време на нацистки марш в Мариупол е унищожен православен кръст

На 20 декември в превзетия от хунтата Мариупол се състояха истински дяволски празненства с участието на батальона „Азов“, наричан сред народа „Навоз“ (навоз – рус. тор, бел.прев.).

Трудно е с други думи да се опише традиционното факелно шествие, откриването на паметник на последния езически княз на Киевска Рус и отрязаният православен кръст. И опитът да се демонстрира, че жителите на Мариупол се радват на това, предаде в понеделник (21 декември) порталът „Комитет за спасение на Украйна“.

Но да започнем отначало. Така наречената „патриотична общественост на Мариупол“, която в огромната си част се състои от граждани, които никога не са стъпвали в Мариупол, анонсира на двадесети декември поредната акция на националистите в Приазовието, свързана с демонтирането на паметника на Ленин. Вместо вожда на световния пролетариат бе взето решение да се постави паметник на Святослав Игоревич, последния княз на Киевска Рус, запазил езичеството като официална религия (припомняме, че наследникът на Святослав – Владимир Велики, покръства Киевска Рус през 988 година).

За радикалите бе важно не само да заменят паметника, не просто да размахват факли и да крещят екстремистки лозунги, а и да постигнат най-важното – да покажат за украинската телевизия весела картина – ето, вижте, в Мариупол куп народ подкрепя „Украйна над всичко“. А за това е необходима масовка. В самия Мариупол, лоша работа, масовка не може да се събере по никакъв начин. И затова „азовци“ и други радикали организираха туристически маршрут на Югоизток, именно за да създадат масовка.

Източник: Руски Дневник.