Почина Алексей Баталов

Почина Гоша от „Москва не вярва на сълзи“

Звездата на съветското и руското кино Алексей Баталов е починал на 88 години миналата нощ, съобщиха негови близки, цитирани от руските и световните медии. Актьорът е лежал 2 месеца в болница след счупване на крака, след това е бил настанен в рехабилиционен център.

Алексей Баталов израства в семейство на театрални дейци. Баща му е артист и режисьор, майка му е актриса, брат му също е режисьор. Дебютира в киното през далечната 1944 г., по време на Втората световна война. Завършва школата към Московския художествен театър през 1950 г. и играе в него от 1953 до 1956 г. Снимал се е в над 40 филма. Удостоен е със званието „народен артист на СССР“. От 1957 до 1975 г. е актьор и режисьор в една от най-големите киностудии в Русия „Ленфилм“.

Сред най-известните му роли е Гоша от филма „Москва не вярва на сълзи“, който взе „Оскар“ за чуждестранен филм през 1981 г. Участвал е и още в „Летят жерави“, „Дамата с кученцето“, „Девет дни от една година“, „Бяг“, „Изгори, за да светиш“ и много други. Носител е на многобройни награди, между които и орден „Св. св. Кирил и Методий“.