Посъветваха президента на Латвия да не общува с журналисти на руски

Председателят на комисията за националния език на Латвия Андрей Вайсбергс поиска от президента на републиката Раймондс Вейонис да говори само на латвийски език, предава порталът LSM.

„Мнението на старата комисия, а смятам, че и на новата е, че президентът трябва да говори с латвийските медии само на латвийски език”, отбеляза той.

При избирането си Вейонис заяви, че ще продължи да разговаря с пресата на езика, на който „се обръщат към него, при условие, че той знае този език”. И продължи да разговаря на руски с рускоезичните журналисти. Вейонис пояснил тогава, че е закърмен с приказките на Пушкин, които му е четяла майка му като малък, и владее руски език като роден.

Раймондс Вейонис, по-рано заемал поста министър на отбраната на Латвия, е избран за четиригодишен президентски мандат на 3 юни. Кандидатурата му е подкрепена от 55 депутати от общо 100 в латвийския парламент чрез тайно гласуване. За победа са необходими 51 гласа. Конкуренти на Вейонис бяха съдията от европейските общности Егилс Левитс, лидерът на Обединението на регионите в Латвия Мартинш Бондарс и депутатът от най-голямата опозиционна рускоезична партия „Съгласие” Сергей Долгополов.

Предшественикът му, Андрис Берзинш, не се кандидатира за втори мандат.