Постоянното представителство на РФ в НАТО: Алиансът се опитва да създаде нова „линия на конфронтация“ с Русия в Черно море

НАТО се опитва да създаде нова „линия на конфронтация“ с Русия в Черно море. Това заяви постоянното представителство на РФ в алианса, коментирайки речта на зам.-генералния секретар на НАТО Александър Вершбоу в София на 22 април, в която той призовава за увеличаване на военните възможности на алианса в региона в рамките на така наречения твърд подход към сигурността в Черно море, предаде ТАСС.

„Така нареченият твърд подход към сигурността в Черно море – това не е нещо друго, а опит за създаване на нова линия на конфронтация в черноморския регион под предлога за митичната „руска заплаха“. Всичко това противоречи на основополагащите интереси на страните с излаз на Черно море, включително и членове на НАТО. Това не е наш избор. НАТО трябва да разбира, че Русия ще предприеме всички необходими мерки, за да неутрализира възникващите заплахи“, заяви постоянното представителство на РФ в алианса.

„Опитвайки се да се защити от несъществуващата руска заплаха, НАТО понижава възможностите си за защита от реалните заплахи за сигурността“, отбелязаха още от представителството.