Посрещнаха българския президент в Киев с руски знамена

Посрещането на българския президент Росен Плевнелиев в украинската столица бе съпроводено от забавен инцидент: вместо български знамена по пътя на кортежа, на ул. „Лаврска“ например, бяха развяни руски трикольори.

Още през нощта срещу вторник първи привлече вниманието на украинската патриотична общественост към явната идеологическа диверсия депутатът от Върховната рада от Радикалната партия и бивш боец от наказателния батальон „Шахтьорск“ (по-късно превърнал се в скандалния „Торнадо“) Дмитрий Линко. На страницата си във Facebook той публикува снимка на развятите върху стълбовете украински и руски знамена. Множество последователи и приятели на Линко разпространиха снимката в социалната мрежа, като я съпроводиха с коментари за подготвяния в Киев „саботаж“, „провокация“, и „нехайство“, и искаха да бъдат открити и наказани виновниците.

Руски знамена

Руското и българското знаме наистина могат да бъдат сбъркани в тъмнината – вместо синя лента, в средата на българския флаг е разположена зелена. Сега последователите на Линко предлагат различни версии на случилото се. Според едни, тези, които са поставяли знамената, страдат от „кокоша слепота“, или пък не са имали на склад флагове в нужната разцветка. Във всеки случай, нежните патриотична чувства се оказаха оскърбени. На ситуацията обърнаха внимание и други депутати от Радикалната партия на Ляшко. Скандалът не се превърна в грандиозен, само защото днес украинският парламент не работи в пленарен режим.

В опит да бъде поправена ситуацията през нощта са свалени и скъсани 15 български знамена, поставени по случай визитата в украинската столица на президента на България Росен Плевнелиев.

Както съобщиха от градския съвет в Киев, нарушителите на реда са свалили знамената, защото са ги помислили за руски.

„При нощно осветление зеленият цвят от знамето на Република България, който е разположен между бялата и червената лента, може да бъде възприет за син, което и стана причина за вандализма“, цитира ТАСС съобщението на ведомството.

Сутринта знамената вече бяха сменени и Петро Порошенко посрещна българския си колега без проблеми. Макар, съдейки по протоколните снимки, дори в залата за официални приеми по време на срещата с Плевнелиев стоеше знамето на България с тъмно-зелена, почти синя, лента, което не съответства на официално приетия в България цвят.

Случайно или не, но именно на този ден, когато Киев осъмна украсен с руски знамена, във Върховната рада приеха законопроект, съгласно който името „Рус“ и производната й „Русия“  са обозначения на историческата територия на Украйна. Документът предлага да бъде забранена тяхната употреба за назоваването на територията на Руската федерация.

Инициатор на законопроекта е депутатът от „Радикалната партия“ Оксана Корчинская.

„Територията на днешната Руска федерация никога в новото време не се е наричала от чуждите източници и местните жители нито „Рус“, нито „Русия“, се казва в пояснението, публикувано на сайта на парламента.

В законопроекта става дума за забрана „за използването на историческото название на територията на Украйна в качеството на название или синоним на Руската федерация“.

В пояснението към документа също така се отбелязва, че „целта на законопроекта е възстановяване на историческата и социална справедливост, запазване на историческото и културно наследство на украинския народ, както и насърчаване на укрепването и развитието на украинската нация, на нейното историческо съзнание, традиции и култура“.

Парадоксалното е, че днешните киевски власти в идеологическото търсене на украинската самоидентификация както никога досега се доближават до истината: Украйна е част от Русия.

Мнението на болшинството в Русия по този въпрос най-малко два пъти е изказвал публично руският президент Владимир Путин, който смята руснаците и украинците за един народ.