Посланик Юрий Исаков: политическите отношения между Русия и България се развиват стабилно и в позитивна посока

По случай 135 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия се очаква, че в България ще пристигне Министърът на външните работи на Русия – Сергей Лавров. Това съобщи Посланикът на Русия Юрий Исаков за „Фокус“. Според него, тази година ще бъде наситена с политически контакти. През май с официална визита ще пристигне Председателят на Държавната Дума на Русия – Сергей Наришкин. През есента Председателят на Народното събрание на България – Михаил Михов ще посети Москва по покана на Председателя на Съвета на Федерацията – Валентина Матвиенко.

„Ние разчитаме на по-нататъшно засилване на сътрудничеството между системите за правоохранение на нашите страни. В тази връзка, заедно с българската прокуратура и Следствения комитет на Русия работим по организирането на визитата на Председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин. Ние поощряваме диалога между Съда на Москва и на София“, – отбелязва посланик Исаков.
Според него, политическите отношения между Русия и България се развиват стабилно и без съмнение в положителна посока.
„Това се потвърждава и от  динамиката на  двустранните  контакти, които независимо от процесите, протичащи в нашите страни, традиционно се запазват на достатъчно високо ниво. Налице е достатъчно интензивен и междупарламентарен диалог. През миналата година България беше посетена от няколко представителни делегации, в това число от Съвета на Федерацията и Държавната Дума на Руската Федерация, от Московската градска дума и др. В началото на ноември 2013 година София взе участие в церемонията по откриване на Дните на България в Москва. В рамките на тази визита се проведоха срещи с Кмета на Москва и Председателя на Московската градска дума, в резултат на което, беше подписано Споразумение за сътрудничество между Правителството на Москва и Столична община“, – казва още Юрий Исаков.

 vseruss.ru