Посланик Макаров: Хората в България са специални. Никъде не съм срещал такова отношение

Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров оцени като важно посещението си в община Дряново.

Досега дипломат от такъв ранг от руска страна не е идвал.

„Знам, че в този регион се отнасят с голяма обич към Русия.

Аз работя не само в София, а и в цялата страна. Ходя и се запознавам с хората, с властите, с живота. Това е в рамките на моята регионална политика.

Беше много приятно да видя ученици, които толкова хубаво танцуваха български танци, опитах от българския хляб със сол, така че ми е много приятно, че съм тук.”

Посланик Макаров се запозна с ръководството на Дряново и заяви, че първите му впечатления са много положителни. Дипломатът не пропусна да подчертае, че според него точно първото впечатление е най-правилно.
На въпрос как по време на обиколките си в страната усеща отношението на хората към идеята за посещение на президента Путин, посланик Макаров заяви:

„На първо място не деля отношението на властите и хората. Хората в България са специални. Никъде не съм срещал такова отношение към посланик и никъде не ми е било така комфортно да работя, както в България. България и Русия винаги са били и ще бъдат заедно.

Вие сами видяхте как бях посрещнат в Дряново. Приемам го като отношение към Русия. Ние с вас дори имаме един общ Бог. Аз също ходя в църква, кръстя се и се отнасям с голямо уважение към Негово светейшество патриарх Неофит. Така че, освен общата история, имаме и общи духовни връзки.”

Посланик Макаров потвърди, че преди седмица президентът на България Румен Радев е отправил покана по телефона към Владимир Путин да посети страната. Повод е отбелязването на 140 години от Освобождението на България от Османско робство.

„Смятам, че това съответства на традициите и историята на отношенията ни, които съществуват от много години. Визитата не е определена по време, тъй като честванията са разположени в няколко месеца. Към момента се знае, че посещението ще е през следващата година. Усещам същата готовност и активност от страна на президента, премиера и правителството на България. Ще работим в тази насока. Имам само приятни и големи очаквания.”

По време на предходно посещение в региона, в Габрово, посланик Макаров коментира, че за да се стигне до посещение на президента Путин у нас трябва да има многостранна и сериозна подготовка. Днес г-н Макаров заяви:

„Подготовката се води сега. Не може да стане за един ден. Но вече се говори за възстановяване на Междуправителствената комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Евентуално заседанието й ще се състои през октомври в Москва.”

Посланик Макаров каза в Дряново, че не може едно посещение на държавен глава, бил той руски или български, да се състои само от поднасяне на цветя и разглеждане на забележителности.

„Трябва да се обсъждат и конкретни проекти, така че тази подготовка сега се води. С тази визита най-важното е, че работим в перспектива за нашите отношения.”
Източник: Дарикнюз