Посланик Анатолий Макаров проведе работна среща с кмета на община Габрово Таня Христова

В рамките на двудневно посещение на територията на област Габрово извънредният и пълномощен посланик Анатолий Макаров проведе работна среща с кмета на община Габрово Таня Христова.  В състава на делегацията от страна на посолството присъстваха също съветниците по културните и икономически въпроси и прессекретаря, съобщи novinata.bg

Официалният повод за гостуването е откриването на кабинет по руски език в СОУ „Васил Левски“ Севлиево, както и посещение на храм – паметника Шипка, връх Бузлуджа и предприятията МАК и Мехатроника в Габрово.
В хода на разговора бяха представени възможностите и програмите, с които посолството на Русия разполага за популяризиране на руския език и култура в България. При желание от страна на габровските образователни институции може да бъде организирана среща, на която да бъдат представени програмите за обмен между висшите училища, както и стъпките, които трябва да се предприемат за разкриване на кабинет по руски език в някое от училищата в града. Интересен е фактът, че само за тази година в посолството са получени около 500 заявки от български младежи, които желаят да продължат висшето си образование в Русия като обучението е напълно безплатно.
Обсъдени бяха и предстоящите инициативи, отбелязващи 140 г. от Освобождението на България, както и помощта която посолството на Русия оказва при реставрацията и възстановяването на руските паметници в България. На територията на община Габрово е направена т.нар. инвентаризация, а информация за състоянието им е подадена към Генералното консулство на РФ в гр.Русе.